За що українці платять більше, ніж в Європі

Народна Рада / Гроші

За що українці платять більше, ніж в Європі

Україна залишається однією з найбідніших  країн Європи, а в глобальному рейтингу по доходах ми займаємо 144-й рядок з 202. Такими є висновки Світового банку за підсумками минулого року.  Експерти вважають внутрішній національний дохід (ВНД).  У перерахунку на душу населення він зріс в Україні, в порівнянні з позаминулим роком, на $ 400 - до $ 2,66 тис. Саме стільки отримав би кожен українець, якби все зароблене всередині держави за рік порівну розділили між громадянами.

 Для порівняння, в Білорусі ВНД на душу населення в минулому році склав $ 5,56 тис., В Польщі - $ 14,2 тис.,. При цьому Швейцарія в 2018 році досягла показника $ 83,58 тис.

 Тим часом, існує думка, що ціни на продукти у нас давно зрівнялися з європейськими, чого не скажеш про зарплату.  Експерти вирішили подивитися ціни в супермаркетах Польщі та Німеччини і зіставити їх з нашими.  А українці, які живуть в цих країнах, розповіли нам, як роблять покупки.

 З кредитом на житло виходить відкладати
 Деякі товари в Польщі, судячи з цін, позначених на сайтах маркетів, в перекладі на наші гроші обійдуться дешевше.  Наприклад, картопля, свинина, молоко.  Тим часом, у порівнянні з минулим роком, мінімальна зарплата в Польщі трохи зросла.  Якщо в 2018-му вона була 2100 злотих, то зараз - до 2250 злотих (€ 523, або 16 550 грн).

 Крім мінімальних місячних окладів Кабмін Польщі переглянула і погодинні ставки.  З 1 січня мінімальна валова ставка становить 14,7 злотих за годину, тобто близько 100 грн.  "Чистими" після сплати податків це близько 10,7 злотих за годину, або ж 73-74 грн.  Влада Польщі виходять з того, що сімейна пара, що харчується вдома, витрачає на їжу 1 тис. Злотих (близько 7 тис. Грн) на місяць.  А самотній чоловік, не відмовляючи собі в продуктах, - 500 злотих (близько 3,5 тис. Грн).

 Місцеві кажуть, що це чиста правда.  "Мінімальну зарплату мало хто отримує. На ставці працюють поляків набагато більше, ніж приїжджих. Нам дають від 13-25 злотих на годину плюс 20% додають за роботу вночі і понаднормові. У їжі ми собі не відмовляємо, немає сенсу. Я купила двокімнатну квартиру в  кредит за $ 85 тис., і кожен місяць виплачую 2 тис. злотих плюс комуналка. Так як живу одна, на їжу йде до 500 злотих. У нас недорогі молочка, овочі, фрукти і м'ясо. Якщо хочеш заощадити на продуктах, це можна зробити легко  . Я не купую свинячу вирізку за 13 злотих кілограм, це для багатих, а беру чу  ь простіше - за 8-9 злотих. Крім того, 2,49 злотих коштує 1,5-кілограмова курка в упаковці. У нас постійно проходять в супермаркетах акції, на яких можна недорого взяти якісний товар. Так, випічка та кондитерка не надто дешеві  , але можна обійтися і без них, і навіть дозволити собі раз на тиждень пляшку хорошого французького вина за 19 злотих. до того ж у нас є супермаркети для людей середнього достатку, які нічим не гірше, але там все набагато дешевше ", - розповідає  40-річна Лідія з Ополе.  Вона запевняє, що після виплати кредиту і покупок у неї ще залишаються гроші, які вона відкладає на подорожі та "чорний день".

 На їжу - € 200
 У Німеччині життя дорожче, ніж в Польщі.  Мінімальна зарплата становить € тисяча п'ятсот п'ятьдесят сім на місяць (€ 9,19 на годину), але німці отримують в середньому € 3771.  Після вирахування податків у німецького працівника залишається приблизно € 2302.  І це, якщо не брати до уваги різні надбавки і премії, які в Німеччині досить поширені і можуть підвищити дохід в два рази і більше.

 "Мій дохід в місяць варіюється, все залежить від того, скільки годин я відпрацював на автозаводі, але зазвичай це в районі € 3 тис. Я живу один, знімаю квартиру поруч з роботою, у мене є свій автомобіль, але він тільки для поїздок в  супермаркети. у їжі я собі не відмовляю, до того ж я любитель пива. в результаті в маркетах залишаю на місяць € 150-200. Коли я був одружений, ми витрачали набагато більше - € 500-600, а й викидали багато нес'еденний продуктів,  часто відвідували ресторани.Якщо не ходити по ресторанах, то можна серйозно заощадити ", - розповідає" Вістям "Андрій з Вюрцбурга і каже, що щороку він їздить відпочивати до Іспанії, іноді відвідує фестивалі і концерти.

 Що в Україні
 В Україні мінімальна зарплата становить 4173 грн на місяць, або ж 25,13 грн на годину.  А середня, згідно Держстату, - 10 237 грн, що дорівнює $ 385.  За даними того ж Держстату, сім'я витрачає на харчування 3649 грн в місяць.  Найбільше йде на м'ясо (23,3%, або 850 грн на місяць), хліб (16,5%, або 599 грн) і молочні продукти - молоко, сир і яйця (13,6%, або 496 грн на місяць)  .  Ще 245 грн витрачаємо на картоплю, 82 грн - на сало.

 З початку року ціни в Україні зросли на 4,2%.  При цьому в річному вимірі (до травня 2018 року) інфляція посилилася до 9,6%.  Зокрема, в травні продукти в Україні подорожчали на 1%.  Найбільше зросли в ціні фрукти (плюс 11,9%), алкоголь і сигарети (плюс 1,3%), зате яйця подешевшали аж на 15,3%, а одяг - на 1,5%.  Інше питання, що дані Держстату далеко не завжди збігаються з тим, що бачать пересічні українці в магазинах.

 

 Але економічний експерт Олександр Охріменко вважає, що нам гріх скаржитися, так як продукти далеко не найдорожчі.  "Якщо порівнювати ціни і зарплати, то в Україні завжди буде погано. Так, у нас низькі зарплати, і українці хочуть, щоб зарплати були, як в Європі, а ціни - як в Україні, а так не виходить. У нас ціни сьогодні нижче чим в Білорусі, Польщі та Німеччини на всі продукти, за винятком деяких товарів - наприклад, океанської риби. Так, зарплати невисокі. Але за рахунок того, що у нас низькі зарплати, тримаються і низькі ціни на все. А якщо  зарплати будуть, як в Польщі, то на все піднімуться ціни ", - вважає Олександр Охріменко.

 Правда, керівник Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко уточнює, що за кордоном продукти не набагато дорожче, але набагато якісніше і безпечніше для здоров'я.  Та й питома вага продуктового кошика в доходах у нас значно вище.  Простіше кажучи, більшу частину зарплати ми витрачаємо на те, щоб прогодуватися.  "Сьогодні українці витрачають на їжу 40% своїх доходів, при тому, що в Польщі - 25%, в Німеччині - близько 20%. А все тому, що ми купуємо продукти майже за європейськими цінами, а за рівнем доходу нам ще далеко до успішних країн  Європи ", - говорить Дорошенко.

05-07-2019 09:07:06
Просмотры: 615/252

Комментарии

Комментарии отсуствуют
Як шахраї чистять банківські карти і оформляють кредити
Як шахраї чистять банківські карти і оформляють кредити
Ви прокинулися вранці, а SIM-карта в телефоні неактивна.  На електронній пошті - повідомлення про зміну пароля в онлайн-банкінгу та листи про оформлення швидких кредитів.  За ніч шахраї можуть обчистити ваші банківські картки і "навішати" на вас боргів.  Афера дуже проста.  Зловмиснику потрібен лише ваш номер телефо
Іпотечне кредитування стане доступнішим в Україні, чи справді все так райдужно?
Іпотечне кредитування стане доступнішим в Україні, чи справді все так райдужно?
В Україні накопичити грошей на власне житло дуже складно.  При тому, що середня зарплата в Україні на квітень 2019 року становила 10 269 грн, а середня ціна однокімнатної квартири в Києві знаходиться на рівні близько 1 млн грн.  Так як збирати півжиття на квартиру - не найкращий варіант, українці вважають за краще іпотечне кредитування.
Звідки в Україні фальшиві Доллари і Євро
Звідки в Україні фальшиві Доллари і Євро
Україна стала перевалочним пунктом для постачання фальшивої валюти в країни Європи. Оперативники і банкіри запевняють: липові долари і євро валізами надходять з нашої країни туди, де перевіряти справжність купюр не прийнято. Тут же фальшивки найчастіше використовуються для хабарів. Скандали з нардепом і японцем Відразу три інциденти з фальш
Чим страшні переплати за комуналку перед підвищенням ціни на газ
Чим страшні переплати за комуналку перед підвищенням ціни на газ
В українців не вийде зафіксувати низьку ціну на газ — як тільки газові тарифи підуть вгору, людям тут же пропорційно перерахують платіжки. Не допоможуть навіть проплати наперед, кажуть в газових компаніях. Нагадаємо, раніше НАК Нафтогаз прийняв рішення про зниження травневих цін на газ приблизно на 30 копійок за кубометр, до 8,27 грн. Але
Навіщо Україна допомагає іншим країнам, коли сама в боргах, як у шовках
Навіщо Україна допомагає іншим країнам, коли сама в боргах, як у шовках
Цього року Україна планує надати гуманітарну допомогу Ємену, Судану і Конго. Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку у відповідь на запит кореспондента УНН. "У 2019 планується надання гуманітарної допомоги згідно з указом Президента України від 22 листопада 2018 року" Про надання гуманітарної допомоги Єменської Р
Укрсоцбанк оштрафували за видачу готівки без перевірки клієнтів
Укрсоцбанк оштрафували за видачу готівки без перевірки клієнтів
 Нацбанк оштрафував Укрсоцбанк майже на 30,5 млн гривень за видачу готівки на загальну суму більше 1 млрд гривень на підставі документів з ознаками фіктивності або взагалі без документів. Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на дані регулятора.  Крім того, центробанк оштрафував одеський Місто Банк майже на 4,3 млн гривень за здійсне
Швейцарський суд “заморозив” виплати  для російського “Газпрому”
Швейцарський суд “заморозив” виплати для російського “Газпрому”
  Швейцарський суд “заморозив” будь-які виплати власникам газопроводу “Північний потік” та оператору, який будує “Північний потік-2”, для російського“Газпрому”. Про це повідомляє DW. Відповідне рішення було прийняте в рамках судового позову українського“На