Чим запам"яталась усім Королева Єлизавета II

Штепин / Звезды

Чим запам"яталась усім Королева Єлизавета II

Біографія
Єлизавета II була не лише найстарішим монархом у світі, а й найдовшою правлячою главою держави за всю історію рідної країни. Вона походила з династії Віндзорів і, крім рідного острова, визнавалася королевою в Австралії, Новій Зеландії, Канаді, Папуа – Новій Гвінеї, Ямайці та інших невеликих країнах. На період правління Єлизавети Олександри Марії припав остаточний розпад Британської імперії та вихід колоній з-під англійської влади.


Дитинство і юність
21 квітня 1926 року в сім'ї принца Альберта, майбутнього короля Георга VI, та Єлизавети Боуз-Лайон народилася дочка. Ім'я дівчинка отримала на честь матері, але повне ім'я принцеси склалося додатково ще з імен бабусі та прабабусі. За знаком зодіаку королева - Телець. Єлизавета II мала молодшу сестру – принцесу Маргарет (померла на 72-му році життя).

Чим запам"яталась усім Королева Єлизавета II

Перший титул у біографії Єлизавети II з'явився відразу після народження: дівчинку назвали принцесою Йоркською. На той час на шляху до престолу перед нею стояли батько та рідний дядько Едуард VIII, як і будь-який хлопчик, який теоретично міг народитись у кожного з кандидатів на трон. Спочатку королем став дядько, який менш ніж через рік поступився цим титулом братові. Єлизавета II з батьками оселилася у розкішному замку — Букінгемському палаці, де й пройшло дитинство та юність. У молодості Єлизавета навчалася вдома, але здобула відмінну гуманітарну освіту. Вона високому рівні вивчила мистецтво, релігію, право. Майбутня правителька Британії вільно володіла французькою мовою (вважається, що вона вивчила її самостійно).
Вперше Єлизавета II звернулася до майбутніх підданих у 13-річному віці. Під час Другої світової війни вона виступила по радіо та висловила підтримку дітям, які постраждали від бомбардування. У 16 років дівчина вже самостійно з'являлася на публіці, а за рік стала державним радником і вступила до жіночого загону самооборони. Принцеса навчилася керувати машиною швидкої допомоги, отримала підготовку механіка і дослужилася до звання лейтенанта. Вона була єдиним главою держави, хто проходив реальну службу у тій війні.

Чим запам"яталась усім Королева Єлизавета II
Правління
У день повноліття Єлизавета II офіційно пообіцяла Британській імперії присвятити життя служінню людям, хоча на той момент успадкування нею корони залишалося ще під питанням. Після смерті батька Георга VI, 6 лютого 1952 року, дочку колишнього імператора проголосили королевою. Цікаво, що коронацію її величності вперше в історії транслювали по телебаченню, і багато хто вважав, що ця подія дала різкий поштовх популярності цього засобу масової інформації в Британії.

Чим запам"яталась усім Королева Єлизавета II
На момент сходження королеви Єлизавети на трон володіння правительки були значно ширші, ніж сьогодні. Тоді до імперії входили Південна Африка, Пакистан і Цейлон, які пізніше скасували британську владу. Цікаво, що Єлизавета II майже відразу здійснила візит кожної з країн, ставши першим монархом, який відвідав Австралію та Нову Зеландію.


Вже в перші роки правління її королівська величність, яка жваво цікавилася культурою, наукою та мистецтвом, приймала на аудієнціях світових знаменитостей. Однією з найяскравіших персон того часу стала голлівудська діва, актриса Мерилін Монро. Збереглися фото, що демонструють моменти урочистої зустрічі, що відбулася 1956 року. На той момент обом жінкам виповнилося по 30 років.


20 січня 1961 року на пост президента США зійшов Джон Кеннеді. Через чотири місяці чоловік із дружиною Жаклін Кеннеді зустрілися з королевою. Пару запросили на вечерю. У гості до Єлизавети ІІ американський політик прийшов із подарунком: чоловік вручив монарху свій фотопортрет. Історики вважають, що таким жестом намагався продемонструвати новоявлений президент США. Єлизавета здивувалася, але подарунок прийняла. Жаклін зізналася, що сильно переживала перед зустріччю з королевою, але та тепло привітала дружину президента і щоб та заспокоїлася, показала першій леді колекцію творів мистецтва.
12 квітня 1961 року радянський льотчик-космонавт Юрій Гагарін здійснив перший політ у космос. У результаті молодик перетворився на світову знаменитість. Юрія Олексійовича запрошували закордонні уряди та організації, у тому числі Великобританія. З Гагаріним побажала поспілкуватись сама королева, покликавши чоловіка на сніданок.  Всупереч протоколу, Єлизавета II посадила космонавта біля себе і ставила питання, що цікавили. Присутні зазначили, що ситуація в залі була невимушеною.

Чим запам"яталась усім Королева Єлизавета II
За традицією королева Єлизавета II мало впливала на управління країною. Завдання вінценосної особи полягала у поданні країни на міжнародних самітах та підтримці авторитету британської монархії. Єлизавета II протягом усього терміну перебування на троні зберігала коректні стосунки з усіма прем'єр-міністрами.
І хоча вона знаходилася над політичними сутичками і не висловлювала публічно своєї політичної думки, державні діячі вважали за важливе порадитися з нею з багатьох питань. Цінувала думку королеви Маргарет Тетчер, про що написала у своїх мемуарах.
За довге правління Великою Британією на адресу Єлизавети чулися і похвали, і різка критика. Але і прихильники, і противники королеви наголошували на її людяності. Показовим фактом стали події 1986 року. Єлизавета II пливла на своїй яхті "Британія" в одну з підлеглих країн, коли дізналася про початок громадянської війни в Ємені. Вона відразу наказала змінити курс і забрати на борт максимально можливу кількість простих людей. Завдяки безпосередній допомозі британської королеви було евакуйовано понад тисячу людей.

У 2015 році Букінгемський палац відвідав «найсексуальніший політик Канади» Джастін Трюдо. Тоді королева зазначила, що зустріч із прем'єр-міністром – унікальний випадок, бо вони бачилися востаннє 40 років тому: Джастіна на прийом до Єлизавети II взяв батько, коли хлопчикові було 3 роки. На зустрічі королева зазначила: «Приємно бачити вас знову, але за інших обставин». На що політик парирував: «Востаннє, коли ми зустрічалися, ви були набагато вищими». На момент зустрічі зростання королеви становило 152 см, вага –55кг.
У січні 2017 року піддані переймалися станом здоров'я правительки. Єлизавета II сильно захворіла: жінку вразила застуда. З цієї причини королева пропустила різдвяну та новорічну служби.
У червні монарх виступила у парламенті з тронною промовою. Королева представила програму уряду на найближчі два роки. У вересні Єлизавета II заявила, що планує дочекатися, коли Росією правитиме хтось інший, а не «містер Путін». На думку британського монарха, Володимир Володимирович втратив зв'язок з реальністю і з ним нема про що розмовляти. Жінка була впевнена, що настануть часи, коли росіяни знову почнуть дивитися на англійців із придихом. До речі, у Росії вона була лише один раз, ще коли чинним президентом був Борис Єльцин.
А у вересні пресі стало відомо, що Букінгемський палац звільнив старшого придворного та особистого секретаря Єлизавети ІІ. Як повідомляло видання The Times, рішення про звільнення сера Крістофера Гейдта її величність ухвалила після прохання сина принца Чарльза.
У лютому правителька орендувала ділянку у центрі Києва. ЗМІ мучилися здогадками, навіщо Єлизаветі II знадобилася земля в Україні. З'ясувалося, що на цій ділянці розташовані посольства Канади та Австралії, які входять до Британської Співдружності та визнають над собою владу британської корони.
18 червня її величність була присутня на традиційній церемонії вручення найвищого лицарського ордена Великобританії. 19 числа стартувала важлива громадська подія – королівські стрибки в Аскоті. Її величність відвідала цей захід. 13 липня 2018 року королева провела велику кількість зустрічей, зокрема із президентом США Дональдом Трампом. Робочий візит американського лідера відбувся у Віндзорському замку.
2020-го королева продовжила виконувати обов'язки, які належать її статусу. У січні вона підписала закон про Brexit, згідно з яким Британія вийшла зі списку країн Євросоюзу. У перші місяці року Сполучене Королівство потрапило до країн, які показали рекордні цифри щодо захворюваності та смертності від COVID-19.
У лютому 2022 року було перейдено черговий рубіж - 70 років правління Єлизавети II. Напередодні вона провела великий прийом у залі Сандрінгемського палацу і знову висловила клятву про довічну службу народу. У зв'язку з платиновим ювілеєм на літо було призначено святкові заходи.
У посланні Букінгемського палацу, присвяченого цій події, було опубліковано заяву Єлизавети II - вона назвала ім'я майбутньої королеви. Нею виявилася дружина Чарльза Камілла.

Стиль королеви Єлизавети
Відомо, що над гардеробом королеви працювала ціла команда. Експерти припускали, що улюбленим кольором Єлизавети була синьо-блакитна гама. Саме в одязі такого відтінку королева найчастіше з'являлася на публіці. Можливо, це пов'язано з тим, що колір очей Єлизавети Другий – блакитний. Дизайнери завжди відзначали елегантність та вишуканий смак монарха.
Незважаючи на вік, Єлизавета II вважала за краще обходитися без макіяжу і користувалася зазвичай лише помадами, фарбувалася сама. У королеви була колекція капелюшків. У арсеналі Єлизавети було понад 5000 цих головних уборів. Причому публіці монарх з'являлася у кожному їх.


Особисте життя
Улюбленими хобі королеви Єлизавети II були розведення собак породи корги та верхова їзда. З віком вона замінила коней на автомобілі. До речі, прав водія у королеви не було. Ще в похилому віці Єлизавета II захопилася садівництвом. Вона вважалася однією з найбільш мандрівних голів світових держав та відвідала понад 130 країн світу.
Особистість монаршої особи привертала увагу і мотивувала творчих людей створення творів мистецтва. Існує чимало прижиттєвих пам'яток та скульптур правительки, а також парадних портретів. На честь королеви будували мости та будівлі, закладали парки та алеї, випускали марки та монети, іменем монарха навіть названий сорт троянд та суниці.

Королівським особам заборонено вести облікові записи в соціальних мережах. Однак у монаршої сім'ї є людина, яка стежить за їхніми офіційними профілями в «Інстаграмі» (соцмережа заборонена в РФ, вона належить корпорації Meta, яка визнана в РФ екстремістською) та «Твіттері», куди викладає фото та записи з дозволу вищої влади.
 

Шлюб із принцом Філіпом - герцогом Единбурзьким
Особисте життя Єлизавети II змінилося відразу після повноліття. Принцеса вийшла заміж за офіцера британського флоту принца Філіпа Маунтбеттена, котрий після весілля отримав титул герцога Единбурзького. Чоловік правительки був нащадком королеви Вікторії і сином грецької та датської королівських династій.
Єлизавета II у молодості з чоловіком принцом Філіпом та дітьми Єлизавета II у молодості з чоловіком принцом Філіпом та дітьми
Вони познайомилися, коли майбутній королеві Єлизаветі II було 8 років, а романтичні стосунки між закоханими почалися у 1939 році, коли принцеса відвідала військово-морський коледж, в якому тоді навчався юний Філіп.
У її величності з'явилися четверо дітей: принци Чарльз, Ендрю та Едвард та принцеса Анна. Генеалогічне дерево продовжило розростатися: діти обзавелися власними сім'ями і подарували правлячій королеві онуків та правнуків.

Чим запам"яталась усім Королева Єлизавета II
У лютому 2021 року принц Філіп переніс операцію на серці, у березні повернувся додому. А 9 квітня офіційний обліковий запис королівської родини в «Твіттері» опублікував новину: герцог Единбурзький помер.

Скандали
Гучний скандал, пов'язаний із принцом Чарльзом, стався у 90-х роках. Як відомо, спадкоємець престолу одружився з леді Діаною Спенсер, яка полюбилася королівській родині та британській публіці, але все життя син королеви любив Каміллу Паркер-Боулз. Однак монархи були проти одруження спадкоємця з безрідною дівчиною, тому та швидко знайшла кавалера.

Чим запам"яталась усім Королева Єлизавета II
Але зустрічі із принцом не припинилися. Діана знала про зради чоловіка. Мати Вільяма та Гаррі намагалася врятувати шлюб, але не вийшло. 1992 року публіці представили записи телефонної розмови Чарльза та Камілли. Від слів, які кохані говорили один одному, у королівських особ «мліли вуха».
Діана тоді розлютилася. У результаті подружжя перетворилося на війну, що закінчилася розлученням.

Чим запам"яталась усім Королева Єлизавета II

 Після трагічної смерті принцеси Діани з'явилися ті, хто звинувачував у принца Чарльза. Ходили чутки, що леді Ді вбили і сталося це не без участі Єлизавети ІІ. Ще казали, що принц Філіп, чоловік королеви, багаторазово зраджував дружину. Королева не коментувала подібні заяви.
У 2012 році стався скандал, пов'язаний з ім'ям принца Вільяма та Кейт Міддлтон. Майбутні батьки Джорджа, Шарлотти та Луї відпочивали на приватній віллі у Франції. Подружжя думало, що знаходяться одні на пляжі, і спокійно гуляли там то в купальниках, то взагалі без одягу. У цей момент чоловіка та дружину впіймав об'єктив папараці.

Свого часу в центрі світських хронік «сяяла» сестра королеви Маргарет. У молодості дівчині не дозволили вийти заміж за коханням, і та почала часто навідуватися до сумнівних закладів. Подейкували, що найближча родичка правительки звикла до заборонених речовин.
Потім вона одружилася з нелюбимим чоловіком, від якого пішла через 18 років. Заміжня і після принцеса не покинула розважальні прогулянки. У пресі писали, що Єлизавета II могла допомогти сестрі та затвердити законопроект, який би дозволив тій вийти за коханого, але цього не сталося.
Якось королеву навіть «поховали». Це сталося у прямому ефірі каналу ВВС. Тоді ведучий Денні Келлі заявив про смерть монарха. Пізніше керівництву телерадіокорпорації довелося вибачитися перед монаршою сім'єю. У 2016 році ходили чутки, що королева планувала зректися престолу на користь принца Вільяма і Кейт Міддлтон, минаючи принца Чарльза. Але чутки так і залишилися такими.
У листопаді 2017 року стало відомо, що брат принца Вільяма, Гаррі, офіційно заручений з актрисою Меган Маркл. Одруження закоханих призначили на 19 травня 2018 року. Однак королева Єлизавета II довго не давала згоди на союз. І лише за тиждень до весілля Букінгемський палац опублікував дозвіл британської королеви. Публіка була впевнена, що Єлизавета не схвалить союз Гаррі з колишньою актрисою, яка раніше виходила заміж.
І ось 19 травня 2018 року весь світ стежив за королівським торжеством. На весілля запросили 600 гостей, серед яких опинилися Девід та Вікторія Бекхем, Опра Вінфрі, Джордж Клуні з дружиною та інші. Під час вінчання королева не виявляла радісних емоцій і жодного разу не посміхнулася. Після церемонії Меган надали титул герцогині Сассекської.
У тому ж місяці кузен королеви Івар Маунтбеттен оголосив, що збирається одружитися з бойфрендом Джеймсом Койле. За два роки до цього чоловік влаштував справжній переполох у сім'ї, коли оголосив про нетрадиційну сексуальну орієнтацію. До 2011-го Івар був одружений з жінкою на ім'я Пенелопа Томпсон.
У цьому шлюбі у пари народилося троє дітей. Колишня дружина Івара знала про нахили чоловіка і підтримувала його. Саме Пенні повела Івара до вівтаря. Жінка відразу порозумілася з коханим Маунтбеттена. Нетрадиційна урочистість набула широкого розголосу в пресі.
На початку 2020 року в королівській родині стався новий скандал, пов'язаний із принцом Гаррі та його дружиною. Він повідомив, що цурається прав на правління. Таке рішення було зумовлено кількома причинами. Насамперед спадкоємець престолу розумів, що, будучи шостим у черзі на королівський трон, має мало шансів. Крім того, числячись серед інших спадкоємців Віндзорів, він змушений був виконувати належні йому обов'язки – бути присутніми на урочистих прийомах, спілкуватися з пресою.
 

Відчуваючи себе заручником ситуації, волелюбний Гаррі вважав за краще втратити королівський титул (зі збереженням при цьому графського), а також стати незалежним від фінансового бюджету королівської родини. Новина про це стала шокуючою для Єлизавети Другої та її рідних. Особливо образив королеву не сам факт відмови від престолу, а те, що вона дізналася про це постфактум.
За правилами процедур герцог Сассекський зобов'язався виплатити £ 2,4 млн за ремонт котеджу, розташованого недалеко від королівської резиденції. Крім того, журналістам стало відомо, що її величність забрала у Меган королівські прикраси, подаровані їй раніше, навіть кольє, подане жінці дружиною в день одруження.
2021 року королівську родину потряс новий скандал. Вірджинія Джуффре звинуватила принца Ендрю у зґвалтуванні. За словами американки, все сталося, коли вона сама була ще неповнолітньою. Спадкоємець королеви заперечував свою провину і зробив низку спроб, щоб справа не дійшла до суду. Проте всі зусилля виявилися марними. Єлизавета II ще до початку судових слухань позбавила сина всіх державних преференцій і звань. У лютому 2022-го The New York Times повідомила про врегулювання позову, поданого Вірджинією Робертс-Джуффр.


Смерть
Незважаючи на те, що її величність пройшла всю процедуру вакцинації, це не вберегло її від захворювання. Інформація, що британська королева склала позитивний тест на COVID-19, з'явилася 20 лютого 2022-го. В офіційних джерелах говорилося, що монарша особа переносить інфекцію у легкій формі.

Восени шанувальники королівської сім'ї знову занепокоєні станом здоров'я монарха. Спочатку вона перенесла призначення прем'єр-міністра Ліз Трасс із Лондона до Балморалу, своєї шотландської резиденції, а потім не відбулося засідання Таємної ради. Вранці 8 вересня Букінгемський палац повідомив, що медики стурбовані станом Єлизавети II, що погіршився. Цього ж дня до Балморалу прилетіла родина королеви.

Чим запам"яталась усім Королева Єлизавета II

Увечері 8 вересня про смерть королеви було оголошено офіційно. Єлизавета II померла у Балморалі у віці 96 років після 70-річного правління. Після її смерті старший син Чарльз, колишній принц Уельський, очолив траур країною як новий король і глава держави 14 країн, що входять до Співдружності націй.
У Британії було оголошено 10-денну жалобу.
 

09-09-2022 11:09:46
Просмотры: 1138/432

Комментарии

Комментарии отсуствуют
Машина на которой ехала Собчак в аэропорт, попала в аварию.
Машина на которой ехала Собчак в аэропорт, попала в аварию.
                                               Вчера, 10 октября, Ксения Собчак оказалась в центре скандала после аварии в Сочи. В аварии погибли две молодые женщины, а телеведущая, которая опоздывала на рейс, уехала на такс
Мегакрутые рок-группы восьмидесятых
Мегакрутые рок-группы восьмидесятых
Ценителям и почитателям рок-музыки будет интересно вспомнить или увидеть своих кумиров в молодости. 
Яринка из сериала «Одного разу під Полтавою» разделась на камеру
Яринка из сериала «Одного разу під Полтавою» разделась на камеру
Актриса 95 женского квартала выложила в свой Инстаграм интригующие фото ню. Сразу же посыпались восторженные коменты подписчиков: "Ухтышка, голенькая красотка" "Попку простудишь"      
Ушел в мир иной известный французский актер Жан-Поль Бельмондо
Ушел в мир иной известный французский актер Жан-Поль Бельмондо
О кончине легендарного  актера  сообщил его адвокат Мишель Годес. "Некоторое время он уже плохо себя чувствовал. Он ушел тихо", - сказал он. Причину смерти пока не называют. Бельмондо родился девятого апреля 1933 года в Нейи-сюр-Сен, Франция. Дебютировал в кино в 1956 году. Всего сыграл в кино более сотни ролей. Жан-Пол
Кристина Асмус рассказала в Инстаграме о проблеме со здоровьем
Кристина Асмус рассказала в Инстаграме о проблеме со здоровьем
Известная 33-летняя актриса  Кристина Асмус подорвала свое здоровье постоянными сьемками о чем поделилась с подписчиками в Инстаграм. Свою публикацию она дополнила не менее депрессивными снимками. У поклонников есть повод тревожиться.  
Звездные страхи или чего боятся знаменитости
Звездные страхи или чего боятся знаменитости
Известные актеры и певцы тоже могут чего-то боятся, невероятно, но это правда.  Джонни Депп страдает коулрофобией - боязнь клоунов. Ума Турман избегает замкнутых пространств Шарлиз Терон боится летать на самолете. Дженнифер Лопес страдает никтофобией - боязнь темноты. Атаксиофобией страдает Девид Бекхем. Боязнь беспоря
Можно ли незаметно ограбить королевскую семью?
Можно ли незаметно ограбить королевскую семью?
37-летний работник кейтеринговой службы Адамо Канто признался в краже вещей из Букингемского дворца.  Злоумышленник похитил из дома королевы Елизаветы II фотографии и медали, общей стоимостью в 100 000 фунтов стерлингов. Полиция обнаружила значительное количество ценных вещей из дворца в квартире Адама Канто.  Как сообщает BBC, сам он по
Отфотошопьте меня до неузнаваемости
Отфотошопьте меня до неузнаваемости
И что раньше знаменитости делали без фильтров и фотошопа ?
Молодые и без усов
Молодые и без усов
Этих знаменитостей мы всегда помним усатыми. Предлагаем посмотреть редкие фото, где усачи в молодости без усов.  
Машина на которой ехала Собчак в аэропорт, попала в аварию.
Машина на которой ехала Собчак в аэропорт, попала в аварию.
                                               Вчера, 10 октября, Ксения Собчак оказалась в центре скандала после аварии в Сочи. В аварии погибли две молодые женщины, а телеведущая, которая опоздывала на рейс, уехала на такс