В Україні пропонують створити Державну житлово-комунальну інспекцію.

Народна Рада / Цікаві думки

 

В Україні пропонують створити Державну житлово-комунальну інспекцію.

Відповідна ініціатива викладена в проекті закону Мінрегіонбуду «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства».  Передбачається, що поява нового контролера підвищить якість житлово-комунальних послуг і буде контролюватися обґрунтованість тарифів.  Споживачі ж отримають орган, куди можна буде звернутися в разі порушення їх прав в сфері ЖКГ.

 Навіщо це потрібно
 Після того як в 2011 році була скасована житлово-комунальна інспекція, в Україні фактично відсутній центральний орган, який здійснював би державний контроль у сфері ЖКГ.

 До сих пір споживачі не мають чіткого розуміння куди направляти свої скарги, найчастіше адресуючи їх керівництву комунального підприємства, яке ці ж послуги і надає.

 ЖЕКи відмовляються ремонтувати будинки - виставляють українцям рахунки

 «Інспекція може стати незалежним арбітром у вирішенні спорів між споживачем комунальних послуг та їх постачальниками», - зазначив UBR.ua адвокат ЮК Riyako & Partners Микола Максимов.

 З урахуванням децентралізації і вступу в силу нових законів, а в першу чергу це закони «Про житлово-комунального господарства» та «Про комерційний облік», наявність такої організації стало просто необхідним, кажуть експерти.

 «Створення цієї комісії передбачає контроль як за виконанням своїх обов'язків компаній з надання послуг, так і з боку споживача.  Також посилюється контроль за діями органів місцевого самоврядування з боку виконання законів у сфері ЖКГ.  Головне при створенні контролюючих органів нового типу - це, щоб вони не перетворилися в черговий корупційний орган, який буде оббирати простих громадян і працювати на монополістів », - зауважив у розмові з UBR.ua голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської  ради при КМДА Олег Попенко.

 Виписуватимуть протоколи
 За задумом авторів законопроекту, ЖКГ-інспекція повинна здійснювати контроль над тим, щоб і споживачі, і постачальники житлово-комунальних послуг, дотримувалися вимог законів, нормативів, стандартів і т.п., а також укладених між ними договорів про обслуговування.

 «Посадові особи інспекції будуть мати право проводити перевірки і виносити приписи як комунальним, так і приватним підприємствам, які надають населенню відповідні комунальні послуги», - говорить Микола Максимов.

30-07-2019 14:07:14
Просмотры: 675/276

Комментарии

Комментарии отсуствуют
Знову окозамилювання. Новий законопроект про матюки
Знову окозамилювання. Новий законопроект про матюки
Відомий телеведучий і політик Сергій Притула оригінально прокоментував закон про "дематюкаціі", який нещодавно запропонувала прийняти нардеп Ольга Богомолець.   Притула звернув увагу парламентаріїв на те, що сьогодні перед ними стоїть завдання розробляти більш серйозні ініціативи.  Боротьбу з лихослів'ям можна відклас
Бідність в головах українців
Бідність в головах українців
 Міф перший: «дайте нам». Менталітет лузера. Ніхто нікому нічого в цьому житті не дає. Достойне життя, добробут, високу зарплатню можна досягнути тільки власним талантом, розумом, підприємливістю, важкою працею. І пенсію ніхто не дає. Її заробляють протягом усього життя.  І отримаєте ви її при одній необхідній умові:
У депутатів в Швеції - немає ні помічників, ні безкоштовної кави
У депутатів в Швеції - немає ні помічників, ні безкоштовної кави
 Для Швеції депутати - це звичайні громадяни, які не користуються за рахунок держави і простих робітників, особливими додатковими пільгами.  Швеція, прекрасна держава.  Воно так розумно організовує життя простих робітників і депутатів, щоб ні ті, ні інші не відчули між собою різниці.  Для Швеції депутати - це звичайні громад