Чим відомий ветеран АТО "Одіссей", який атакував Порошенко

Народна Рада / Події

Чим відомий ветеран АТО "Одіссей", який атакував Порошенко

Нещодавно на всю Україну прославився ветеран АТО Микита Макєєв, який вистрибнув на капот "Мерседеса" Петра Порошенка.

Це сталося біля стін Держбюро розслідувань, куди колишній президент приїхав на допит. Порошенко давав свідчення у справі про продаж заводу "Кузня на Рибальському", яка могла на ділі бути фіктивною. 

Після виходу екс-гаранта з ДБР, до нього спробував прорватися доброволець. Він скочив на капот машини Порошенко, але його скрутила охорона.

Пізніше поліція відкрила справу проти Макєєва.

А сам він записав відеозвернення, в якому пояснив суть свого вчинку. Колишній "азовець", мовляв, хотів передати Порошенко бронежилет, який прострілюється кулями. 

Після цього ролика прихильники Порошенко почали заявляти, що "азовець" - громадянин Росії. Тобто звично згортати історію на "руку Москви".

Так що ж відомо про Макєєва?

Воював на Донбасі
34-річний Микита Макєєв, за його власним визнанням, в 2014 році приїхав в Україну на Євромайдан, а потім - воювати на Донбасі. Там він вступив в "Азов" і брав участь у боях за Маріуполь. 

Макєєв родом із Санкт-Петербурга, там у нього була невелика будівельна фірма з характерною назвою "Ельф". Про Евромайдане Микита дізнався під час відпустки в Таїланді. А їхати воювати вирішив після спілкування зі знайомими військовими. 

"Я дізнався, що діючі російські військові контрактники, мої знайомі, які знаходяться в Донецькій області, зображуючи ополченців. Це серйозне російський спецпідрозділ, і я зрозумів, що Росія не просто підігріває цей конфлікт в Донбасі, а участь у ньому", - заявляв Макєєв в інтерв'ю ЗМІ. 

В "Азов" Макєєв потрапив влітку 2014 року, був розвідником, брав участь у боях під Иловайском і Новоазовському, потім, отримавши контузію, допомагав роту постачання. Відгукувався на прізвисько "Одіссей". На фронті, правда, знаходився вісім місяців. Та й за цей час він встиг "повоювати" не тільки в Україні. 

Тренувався у польській ЧВК
"Одіссей" в 2018 році став об'єктом розслідування британською журналісткою групи "Беллингскэт".

За її даними, в 2016 році Макєєв і ряд інших добровольців "Азова" пройшли навчання у приватної військової компанії European Security Academy (ESA). Тренування проходили на території Польщі."Серед пройшли тренінги ESA по поводженню зі зброєю та тактиці також виявилися діючі активісти українських ультраправих організацій, пов'язаних з цькуванням і нападами на українських ромів, ЛГБТ-людей і правозахисників", - обурювалися тоді в "Беллингскэт".

Організація стверджувала, що Макєєв в той час був соратником заступник голови "Нацкорпуса" Назарія Кравченко, з яким його бачили разом на різних мітингах і заходах.

Цікаво, що навчання службовців Нацгвардії в Польщі відбувалося не за рахунок українського бюджету, а за чийсь приватний рахунок. 

У 2016 році Макєєв разом з ще одним "азовцем" і теж громадянином РФ Сергієм Коротких заснував ГО "Зірка", яке бере участь як у ветеранській, так і у вуличній політиці. "Зірка" тісно пов'язана з акціями "Нацкорпуса". 

Тільки Коротких, на відміну від Макєєва, отримав українське громадянство ще з рук Петра Порошенка. А "Одіссей" так і не добився цього. 

Допомога Зеленського
Відмови у громадянстві які воювали в лавах Нацгвардії росіянам почастішали після поглиблення розколу між Аваковим і Порошенка.

Восени російські добровольці навіть пікетували Раду з вимогою дати їм паспорти. Серед них був і Макєєв. Він чотири рази подавав документи на українське громадянство і кожен раз отримував відмови.

Однак за тиждень до інциденту під ДБР "Одіссей" таки отримав український паспорт. Разом з 8 іншими іноземцями він потрапив в указ Володимира Зеленського про надання громадянства "за заслуги перед Україною". 

В указі, крім Макєєва, були й інші добровольці з Росії та Грузії. 

Тобто, як бачимо, у Володимира Зеленського з'являються вже "свої" добровольці, які зобов'язані особисто йому своїм статусом в Україні.

26-07-2019 15:07:49
Просмотры: 949/260

Комментарии

Комментарии отсуствуют
В Харківській області СБУ затримала шість вантажних автомобілів з деревиною
В Харківській області СБУ затримала шість вантажних автомобілів з деревиною
Під час слідчих дій вилучено майже 75 кубометрів високоякісної деревини дуба без відповідних документів на суму близько 500 тис. Грн.  На Харківщині правоохоронці блокували масштабні розкрадання деревини / фото facebook.com/SecurSerUkraine У трьох районах Харківської області правоохоронці розкрили і блокували масштабні розкрадання деревини з
Українець спробував провезти в Польщу 25 фальшивих паспортів ЄС для заробітчан
Українець спробував провезти в Польщу 25 фальшивих паспортів ЄС для заробітчан
35-річний громадянин України потрапив в руки польських прикордонників.  Його затримали в пункті пропуску "Корчова".  Чоловік намагався провести в ЄС 25 фальшивих паспортів.  Про це повідомляє польський портал Nowiny 24 у понеділок, 22 липня.    Затриманий намагався провезти підроблені паспорти Румунії, Литви та
Олександра Єфремова звільнили з-під варти
Олександра Єфремова звільнили з-під варти
Печерський суд Києва в понеділок, 22 липня, звільнив екс-голову фракції "Партії регіонів" Олександра Єфремова з-під варти. Про це повідомив адвокат Єфремова Андрій Смирнов на своїй сторінці в соцмережі Facebook. За його словами, Апеляційний суд Києва задовольнив апеляційну скаргу і застосував щодо Олександра Єфремова запобіжний захід у
Дозвіл на морепродукти – за хабар $1500
Дозвіл на морепродукти – за хабар $1500
Співробітники Служби безпеки України у межах протидії корупції в органах державної влади викрили на систематичних хабарях посадову особу Держпродспоживслужби у місті Києві. Правоохоронці встановили, що заступниця начальника Головного управління відомства запровадила механізм отримання неправомірної вигоди від представників комерційних структур за
В Сергіївці закриють табір, де отруїлися 60 дітей
В Сергіївці закриють табір, де отруїлися 60 дітей
Після масового отруєння дітей в Одеській області спортивно-оздоровчий табір "Медик-2" в курортному селищі Сергіївка, буде закритий.  В ході наради в ОДА було вирішено, що оздоровниця не працюватиме до тих пір, поки її не приведуть в належний стан, що відповідає всім санітарним нормам.  "Прийнято рішення про закриття від
Хлопчик в садочку зламав обидві руки, поки вихователі слухали передвиборну агітацію
Хлопчик в садочку зламав обидві руки, поки вихователі слухали передвиборну агітацію
Мама хлопчика розповіла, що в дитячий садок ніхто не викликав швидку допомогу.  Дитину везли на машині в лікарню.  По дорозі дитина від болю кілька разів непритомніла.  У те, що трапилося мати потерпілого малюка звинувачує вихователів.  За її словами, на три великі групи в дитячому садку є всього три вихователя.  Вони не
Гроші, виділені на парад підуть на премії військовим
Гроші, виділені на парад підуть на премії військовим
9 липня стало відомо, що параду на День Незалежності не буде. Президент України Володимир Зеленський заявив, що 300 мільйонів гривень, які повинні були піти на організацію параду – підуть на премії українським бійцям. "Зазвичай на День Незалежності проходить військовий парад – помпезний і точно недешевий. Мені здається, що в цьо
Зеленський порадив звільнитися начальникам Львівської, Закарпатської, Чернівецької та Волинської митниць: "Если нет, то их уволят по-другому"
Зеленський порадив звільнитися начальникам Львівської, Закарпатської, Чернівецької та Волинської митниць: "Если нет, то их уволят по-другому"
Володимир Зеленський на представленні нового голови Закарпатської облдержадміністрації Ігоря Бондаренка в приміщенні Закарпатської митниці в Ужгороді закликав до співпраці з новим головою ОДА і додав, що керівництво митниці, прикордонної служби та прокуратури Закарпаття повинно бути очищено.  Він також порадив керівникам Волинської, Закарпатсь
Ведучий грузинського телеканалу "Руставі 2" обклав Путіна матом в ефірі. 18+
Ведучий грузинського телеканалу "Руставі 2" обклав Путіна матом в ефірі. 18+
Ведучий грузинського телеканалу "Руставі 2" Георгій Габуния в своїй передачі російською мовою звернувся до президента Росії Володимира Путіна.  Відео (містить ненормативну лексику) опубліковано 7 липня на каналі "ІВАН КОТОВВ" в YouTube.  "У першу чергу я хочу передати величезний, величезний привіт нашому великом
Під Києвом правоохоронці затримали трьох телефонних аферистів
Під Києвом правоохоронці затримали трьох телефонних аферистів
У Київській області правоохоронці затримали трьох телефонних шахраїв, які злочинним шляхом заволоділи коштами 65-річної мешканки міста Вишневе.  Про це повідомляє прес-служба поліції області.  "Троє зловмисників, один з них два роки тому звільнився з лав Національної поліції, де проходив службу на посаді дільничного офіцера поліці
Луценка звинуватили у причетності до справи бракованих бронежилетів
Луценка звинуватили у причетності до справи бракованих бронежилетів
26 липня стало відомо про те, що Генпрокурор Юрій Луценко брав безпосередню участь у гучній справі про закупівлю Міністерством оборони бракованих бронежилетів. Про це під час брифінгу заявив Микола Середа, керівник групи прокурорів ГПУ по даній справі. Середа підтвердив, що після того, як балістична експертиза підтвердила повну непридатність б