В яких областях України введено військовій стан

Народна Рада / Події

В яких областях України введено військовій стан

Вперше в історії нашої незалежності і фактично на п'ятий рік війни з Росією Верховна Рада ввела військовий стан з 9:00 28 листопада. Але не на всій території України, а лише в десяти областях: Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Луганській, Донецькій, Сумській, Харківській, Чернігівській та Вінницькій, а також в акваторії Азовського моря і Керченської протоки. Відповідний президентський законопроект №9338 нардепи 276 голосами "за" ухвалили на вчорашньому позачерговому вечірньому засіданні. Своїм голосуванням парламент підтримав рішення, яке президент і РНБО ухвалили на засіданні напередодні вночі у відповідь на дії Росії в Азовському морі, але з застереженнями.

По-перше, військовий стан вводиться не на 60 днів, як спочатку пропонував Порошенко, а на 30. По-друге, депутатський корпус наполіг, щоб військовий стан жодним чином не вплинуло на проведення президентських виборів. Тому окремо Рада прийняла постанову про проведення виборів 31 березня. Обмеження конституційних прав і свобод громадян - недоторканності житла, таємниці телефонних розмов і права на мирні зібрання і мітинги - настане лише після прямої військової агресії РФ. Негайної мобілізації також не буде. Але резервісти повинні бути напоготові - тепер президент зможе проводити мобілізацію без рішення парламенту.

Питання без відповідей
Запровадження воєнного стану, а точніше його відсутність, як і необхідність розірвати дипломатичні відносини з Росією на п'ятий рік війни, було одним з головних закидів влади з боку опозиції, яка не так давно ще була в рядах парламентської коаліції проєвропейських сил. Тому, здавалося, що питання введення воєнного стану вже точно згуртує зал і не викличе довгих дискусій.

У неділю 25 листопада о Азовському морі стався відкрита військова агресія Російської Федерації проти ВМС України. Все почалося в 7 ранку, коли два наших броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь", і рейдовий буксир "Яни Капу" почали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Причому, як з'ясувалося пізніше, такий плановий перехід за останні місяці був не першим, і до цих пір російська сторона без проблем давала "дозвіл" (хоча і це суперечить Договору про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки) на прохід наших суден.

Але на цей раз наші катери "зустріли" чотири прикордонних кораблі ФСБ РФ, а вдень в небі з'явилися два ударних вертольота і кілька російських бойових літаків. Напружена ситуація зберігалася до глибокого вечора і наші катери вже поверталися назад, як російські прикордонні кораблі ФСБ відкрили вогонь на поразку і пішли на таран українського рейдового буксира. У підсумку, 23 українських моряка потрапили в полон, шість з них поранені, троє - у важкому стані. По суті, за словами наших військових і дипломатів, на цей раз це були не "зелені чоловічки", як в 2014-му в Криму, не російські "потеряшкі" з професійною технікою з військторгу, а пряма військова агресія проти України з боку ФСБ під прапором Росії.

За словами багатьох політиків і дипломатів, з якими в понеділок в Раді спілкувався сайт "Сегодня", це і послужило головним стимулом для введення воєнного стану. Хоча, як мінімум перше питання, яке до сих пір залишається без відповіді: чому лише на п'ятий рік війни з Росією? Адже всі пам'ятають, як два роки поспіль Петро Порошенко їздив на Мюнхенську конференцію безпеки то з паспортами російських "потеряшек" на Донбасі, то з частиною обстріляного проросійськими бойовиками автобуса під Волновахою. Так що якщо справа в доказовій базі, то з цим проблем немає, а анексію Криму Росією міжнародне співтовариство офіційно визнало.

ФСБ РФ відкрили вогонь на поразку і пішли на таран нашого буксира в 20:00 неділі, тому рішення про введення воєнного стану РНБО, після засідання військового кабінету, брав явно поспіхом. Це відповідь на питання тим депутатам, хто вчора в кулуарах Верховної Ради переконував журналістів, що військова агресія ФСБ РФ була спланованою провокацією наших ВМС, щоб ввести в Україні військовий стан і не проводити президентські вибори. Адже, згідно із законом, правовий режим воєнного стану обмежує конституційну норму про проведення виборів, а президентська кампанія у нас стартує 31 грудня.

Але, судячи по курсу валют в обмінниках в понеділок, введення воєнного стану по всій країні могло б просто "покласти" економіку України. І тут виникає друге питання без відповіді: навіщо це потрібно навіть представникам чинної влади, та ще й в умовах рекордних виплат за зовнішніми боргами?

27-11-2018 10:11:13
Просмотры: 1017/279

Комментарии

Комментарии отсуствуют
У пункті пропуску "Ягодин" сталася масова бійка між далекобійниками та євробляхерами
У пункті пропуску "Ягодин" сталася масова бійка між далекобійниками та євробляхерами
У пункті пропуску "Ягодин" на кордоні з Польщею, під час акції протесту сталася бійка евробляхеров з далекобійниками. "Люди почали кидатися шинами, а фура намагалася наїхати на активістів, які перекрили водієві дорогу", - йдеться в повідомленні. За даними видання, до бійки мітингувальники пропускали по обидва боки кордону по
Їзда по тротуарі, або куди спішать "Лосі"
Їзда по тротуарі, або куди спішать "Лосі"
Активісти руху "Зупини Лося" провели рейд на столичному масиві Позняки, де автомобілі масово їздять тротуарами. На проспекті Бажана у Києві – тягучка. Однак найбільш хитрі вважають, що стояти в заторах — це для лохів, а їхні справи — найважливіші в світі. Тому вони чхали на інших водіїв, пішоходів і ПДР. Вони готові
Підпал. Чим і кому не вгодила Андріївська церква в Києві
Підпал. Чим і кому не вгодила Андріївська церква в Києві
"У 8:05 за спецлінії" 102 "до столичної поліції звернувся охоронець Андріївської церкви: він повідомив, що двоє невідомих кинули у вхідні двері церкви дві скляні пляшки ... В результаті події постраждалих немає, загоряння не сталося", - сказано в повідомленні. За словами охоронців, вони намагалися затримати зловмисників, прот
Волонтери - шкуродери або як наживаються в соцмережах на тваринах
Волонтери - шкуродери або як наживаються в соцмережах на тваринах
На Київщині подружжя замучило до смерті понад півсотні тварин.Котів та собак вони викрадали або під виглядом тимчасового притулку брали на догляд і перепродавали. Про це йдеться в сюжеті ТСН. Приголомшливі кадри: перші хвилини, як волонтери змогли прорватися в душогубку. Десятки заморених голодом цуценят, котенят та дорослих тварин. К
Луценка звинуватили у причетності до справи бракованих бронежилетів
Луценка звинуватили у причетності до справи бракованих бронежилетів
26 липня стало відомо про те, що Генпрокурор Юрій Луценко брав безпосередню участь у гучній справі про закупівлю Міністерством оборони бракованих бронежилетів. Про це під час брифінгу заявив Микола Середа, керівник групи прокурорів ГПУ по даній справі. Середа підтвердив, що після того, як балістична експертиза підтвердила повну непридатність б