Звідки в Україні фальшиві Доллари і Євро

Народна Рада / Гроші

Звідки в Україні фальшиві Доллари і Євро

Україна стала перевалочним пунктом для постачання фальшивої валюти в країни Європи. Оперативники і банкіри запевняють: липові долари і євро валізами надходять з нашої країни туди, де перевіряти справжність купюр не прийнято. Тут же фальшивки найчастіше використовуються для хабарів.

Скандали з нардепом і японцем
Відразу три інциденти з фальшивими грошима відбулося на цьому тижні. Спочатку в аеропорту Праги затримали нардепа від РПЛ Андрія Лозового за те, що він розплатився за товар в duty free підробленими євро. Він дав на касі три купюри по € 200, які потім виявилися липовими. Нардепа затримали, але, завдяки тому, що за нього заступилася мало не  вся політична еліта України, його відпустили.

Буквально через пару днів Надзвичайна подія сталася в Києві. Громадянину Японії при покупці $ 10 тис. Замість справжньої валюти підсунули підроблені «зелені». Японець заявив в поліцію, але там відповіли, що довести шахрайство в даному випадку практично неможливо.

Ще одна історія сталася також в столиці, в Дарницькому районі. Цього разу оперативники вже затримали шахрая, який у фіктивному обміннику виманив у клієнта € 50 тис. Як потім з'ясувалося, хлопець зняв офісне приміщення в житловому будинку на вул. Урлівській і облаштував його під справжній обмінник. Як тільки він отримав на руки гроші, то вийшов в сусідню кімнату і не повернувся.

Для хабарів


За експертними оцінками, зараз в обігу до 20% фальшивих банкнот. «Вони переходять з рук в руки, змінюється з десяток власників, і більшість можуть зовсім і не помітити підміну. Це свідчить про те, що лише частина липових грошей потрапляє в банківський сектор, де може бути виявлена ​​фальшивка. Хоча й то не завжди: є підробки настільки якісні, що навіть банківське обладнання їх не виявляє », - розповідає« Вістям »радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ.

Якщо ще кілька років тому тіньовий оборот становив близько $ 100-200 тис. На місяць, а $ 2 млрд на місяць проходило офіційно через банки, які виступали своєрідним фільтром, то зараз ситуація протилежна. Велика частина доларового обороту в тіні. Тому багато хто навіть не знають, що володіють фальшивками.

До речі, липові купюри дуже часто трапляються в хабарах. Як розповів «Вістям» один із співробітників СБУ, вони дуже довго готували операцію по затриманню хабарника в мерії. «За чиновником стежили кілька місяців, вирішили брати на гарячому, коли один з прохачів прийшов за готовими документами. До кабінету нагрянули співробітники СБУ, був обшук, виїмка купюр. Але, коли почали вважати, то з'ясувалося, що хитрий хабародавець приніс в конверті пачку підроблених доларів. В результаті відповідало не чиновниця, оскільки факт хабара підробленими купюрами не був зарахований, а хабародавець за розповсюдження фальшивих грошей », - згадує силовик.

Їдуть з Польщі


За словами Куща, в основному сірі долари приходять в Україну через Польщу. «Основними донорами є арабські країни, але останнім часом не можна виключати можливості транспортування підробок і з так званих республік, де було захоплено багато поліграфічних комбінатів зі значними виробничими потужностями, на яких раніше друкували акцизні марки або водяні знаки. На такому обладнанні цілком можливо зробити якісні зразки », - говорить Кущ.

 Як виявилося, придбати підроблені долари можна і в інтернеті. Найчастіше за 30-50% вартості номіналу. Кілька пропозицій такого роду ми виявили на популярному сайті оголошень і зв'язалися з продавцями. Перший після короткої переписки в соцмережах скинув нам свій номер телефону. "Що саме вас цікавить? Бакси зараз тільки сотки, є за $ 30 і «польські» за $ 50 в будь-якій валюті », - зазначив співрозмовник. Після оплати на картку продавець обіцяє протягом дня залишити закладку з фальшивими грошима в одному з ТРЦ Києва. За словами продавця, в асортименті у нього також є євро і навіть гривні, але їх потрібно замовляти заздалегідь.

Європа для збуту
Фальшиві купюри ходять не тільки по Україні, від нас їх переправляють до Європи, де проблема фальшивок гостро не стоїть, а тому купюри особливо не перевіряють. «Це в Україні всюди: в магазинах, обмінниках, банках - є детектор валют і гроші перевіряють. А в благополучній Європі цей апарат не так поширений, там беруть все без розбору. Багато іноземців навіть не замислюються про те, як відрізнити підроблені банкноти від справжніх і що, наприклад, різні елементи євробанкнот люминесцируют в УФ-променях різними кольорами. Тому Європа для українців стала ринком збуту підроблених єврокупюр, якими вони лекго розплачуються в кафе, магазинчиках, при купівлі сувенірів і так далі », - розповідає« Вістям »екс-співробітник карного розшуку МВС України Андрій Кондрашов.

10-11-2018 11:11:07
Просмотры: 1727/402

Комментарии

Комментарии отсуствуют
Чим страшні переплати за комуналку перед підвищенням ціни на газ
Чим страшні переплати за комуналку перед підвищенням ціни на газ
В українців не вийде зафіксувати низьку ціну на газ — як тільки газові тарифи підуть вгору, людям тут же пропорційно перерахують платіжки. Не допоможуть навіть проплати наперед, кажуть в газових компаніях. Нагадаємо, раніше НАК Нафтогаз прийняв рішення про зниження травневих цін на газ приблизно на 30 копійок за кубометр, до 8,27 грн. Але