Найголовніші причини недовіри іноземних інвесторів - корупція та гнилий суд

Народна Рада / Гроші

У 2018 році була оприлюднена статистика щодо причин відмови іноземних інвесторів заходити в Україну. Гендиректор Dragon Capital, Томаш Фіала озвучив основні причини низької інвестиційної привабливості України.

На першому місці типова для українців корупція та недовіра судовій системі. Корупція є найбільшою перешкодою та найголовнішою проблемою для іноземного інвестора у роботі в Україні, внутрішні інвестори звикли працювати у наших реаліях, проте їхніх фінансових ресурсів та технологій не достатньо для розвитку цілих регіонів.

Фінансова нестабільність національної валюти, постійні зміни в законодавстві та регулюючих документах, обмеження на валютні операції та рух капіталу, цькування бізнесу правоохоронними органами – ці фактори зупиняють іноземних інвесторів вкладати гроші та розвивати власний бізнес в Україні. Цю статистику збирають щороку серед іноземних інвесторів, аби визначити привабливість інвестиційного клімату тієї чи іншої країни.

На мою ж думку, виправити ситуацію можливо шляхом виділення місцевими органами влади та територіальними громадами земельних ділянок з проведеними комунікаціями, шляхом створення індустріальних парків та вільних економічних зон у регіоні, а реальні реформи у судовій та правоохоронній системі, лібералізація руху валюти мають допомогти збільшити потік іноземних інвестицій в економіку Україну.

Найголовніші причини недовіри іноземних інвесторів - корупція та гнилий суд

Створення мережі індустріальних парків на Буковині

Основою для розвитку Чернівецького регіону мають стати якісні інвестиційні продукти, що розробляються відповідно з конкурентними перевагами регіону. Ці переваги включають такі фактори як логістика, доступ до землі чи інших природних ресурсів, наявність у регіоні висококваліфікованих інженерних кадрів. Крім цього, місцеві органи влади мають забезпечити якісний GR (лобізм) на всіх стадіях реалізації нових інвестиційних проектів (отримання дозволів на будівництво, електрофікацію та газофікацію проінвестованих територій, підключення їх до каналізації, водогону, тощо).

 

Тому моделювання майбутніх індустріальних парків Чернівецької області повинне визначати перспективи розвитку даного регіону, як потужного інноваційного утворення, що стимулюватиме інвестиційно-виробничу діяльність підприємств, визначить їх спеціалізацію, підвищить привабливість та допоможе у фінансуванні та розвитку інфраструктури Чернівецької області.

Першим кроком на шляху до створення мережі технологічних парків, потрібно у 2020 році визначити декілька ділянок у Чернівецькій області та разом з представниками Державної установи "UkraineInvest" та міжнародними експертами, оцінити інвестиційну привабливість цих ділянок, вартість підключення їх до систем електрофікації, водопостачання та газу, провести геологію та геодезію, зробити розгорнутий аналіз забезпеченості районів та ОТГ, де будуть обрані ділянки трудовими ресурсами. Лише з таким набором інструментів можна залучити міжнародних інвесторів та говорити про розвиток регіону.

Індустріальні парки у світі використовуються як механізм залучення та створення робочих місць у регіоні, або країні і є одним з головних інструментів у світовій боротьбі за інвестиційні ресурси. Відтак вибір громади, де буде плануватися індустріальний парк залежатиме від її конкурентоздатності, активності місцевих жителів та керівництва, у їх готовності зміни цільового призначення земельних ділянок, надання співфінансування для підведення комунікацій, здатності сформувати концепцію індустріального парку та зареєструвати його у Міністерстві економічного розвитку, а також спроможності громади по супроводженню інвесторів.

Наступним етапом є підключення самих комунікацій, облагородження територій індустріальних парків, надання податкових пільг для бізнесу після прийняття відповідних рішень муніципальною владою.

Варто зазначити, що у рамках реформи децентралізації територіальні громади будуть отримувати 100% місцевих податків (плата за землю, єдиний податок) та 60% податків на доходи фізичних осіб. Тобто мінімальні вкладення на початку, з часом гарантовано окупляться.

Крім цього, кошти для розвитку індустріальних парків можна залучати і з інших джерел, а саме: з державного бюджету, бюджету обласної громади, місцевої громади, коштів самих інвесторів, обленерго та облгазу та Європейських програм секторальної підтримки.

Перші кроки до створення індустріальних парків

Розвиток сонячної енергетики, здешевлення технологій виробництва сонячних панелей та будівництво електростанцій є перспективними кейсами для будівництва індустріальних парків, залучення внутрішнього, або зовнішнього інвестора. Це можливо за умови створення комфортного середовища для інвестиційної діяльності та прозорих правил гри для всіх учасників.

 

І це не далеке майбутнє, у Рукшині Хотинського району місцева влада при співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) робить перші кроки до залучення інвесторів та будівництва сонячної електростанції.

Також у селі Звенячин Заставнівського району планують побудувати сонячну електростанцію з потужністю у 4 Мвт. Крім цього, у кожному регіоні зараз працюють Агенції регіонального розвитку, які надають послуги з комплексного супроводження інвестиційних проектів. Також у місцях, де у майбутньому будуть будуватися індустріальні парки, мають бути розроблені програми дуальної освіти, що передбачають освіту без відриву від виробництва. Це дозволить інвесторам значно пришвидшити адаптацію співробітників та збільшити конкуренцію на ринку робочої сили.

Автор: Василь Зазуляк


 

20-07-2019 15:07:46
Просмотры: 620/212

Комментарии

Комментарии отсуствуют
В Україні з'явиться можливість оформляти і перераховувати пенсії онлайн.
В Україні з'явиться можливість оформляти і перераховувати пенсії онлайн.
    Кабінет міністрів України запустив послугу е-Пенсія, схваливши постанову про електронні послуги в сфері пенсійного забезпечення.  Відповідне рішення було прийнято в ході засідання уряду 17 липня  Постанова передбачає впровадження онлайн таких послуг:  призначення пенсії;  перерахунок пенсії;  призна
Навіщо Україна допомагає іншим країнам, коли сама в боргах, як у шовках
Навіщо Україна допомагає іншим країнам, коли сама в боргах, як у шовках
Цього року Україна планує надати гуманітарну допомогу Ємену, Судану і Конго. Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку у відповідь на запит кореспондента УНН. "У 2019 планується надання гуманітарної допомоги згідно з указом Президента України від 22 листопада 2018 року" Про надання гуманітарної допомоги Єменської Р
Звідки в Україні фальшиві Доллари і Євро
Звідки в Україні фальшиві Доллари і Євро
Україна стала перевалочним пунктом для постачання фальшивої валюти в країни Європи. Оперативники і банкіри запевняють: липові долари і євро валізами надходять з нашої країни туди, де перевіряти справжність купюр не прийнято. Тут же фальшивки найчастіше використовуються для хабарів. Скандали з нардепом і японцем Відразу три інциденти з фальш
Чим страшні переплати за комуналку перед підвищенням ціни на газ
Чим страшні переплати за комуналку перед підвищенням ціни на газ
В українців не вийде зафіксувати низьку ціну на газ — як тільки газові тарифи підуть вгору, людям тут же пропорційно перерахують платіжки. Не допоможуть навіть проплати наперед, кажуть в газових компаніях. Нагадаємо, раніше НАК Нафтогаз прийняв рішення про зниження травневих цін на газ приблизно на 30 копійок за кубометр, до 8,27 грн. Але
Моторошна тенденція. В Україні розлучаються для отримання субсидії
Моторошна тенденція. В Україні розлучаються для отримання субсидії
В Україні почастішали розлучення через субсидії, і ця нова тенденція продовжує набирати обертів.  Про це в соцмережах повідомляють судді і юристи.  Наприклад, про це пише суддя Дубенського міськрайонного суду Рівненської області, Олександра Жуковська, яка за останній час розглянула понад 250 "розвідних" справ і виявила "п
За що українці платять більше, ніж в Європі
За що українці платять більше, ніж в Європі
Україна залишається однією з найбідніших  країн Європи, а в глобальному рейтингу по доходах ми займаємо 144-й рядок з 202. Такими є висновки Світового банку за підсумками минулого року.  Експерти вважають внутрішній національний дохід (ВНД).  У перерахунку на душу населення він зріс в Україні, в порівнянні з позаминулим роком,
Як шахраї чистять банківські карти і оформляють кредити
Як шахраї чистять банківські карти і оформляють кредити
Ви прокинулися вранці, а SIM-карта в телефоні неактивна.  На електронній пошті - повідомлення про зміну пароля в онлайн-банкінгу та листи про оформлення швидких кредитів.  За ніч шахраї можуть обчистити ваші банківські картки і "навішати" на вас боргів.  Афера дуже проста.  Зловмиснику потрібен лише ваш номер телефо
Іпотечне кредитування стане доступнішим в Україні, чи справді все так райдужно?
Іпотечне кредитування стане доступнішим в Україні, чи справді все так райдужно?
В Україні накопичити грошей на власне житло дуже складно.  При тому, що середня зарплата в Україні на квітень 2019 року становила 10 269 грн, а середня ціна однокімнатної квартири в Києві знаходиться на рівні близько 1 млн грн.  Так як збирати півжиття на квартиру - не найкращий варіант, українці вважають за краще іпотечне кредитування.
Укрсоцбанк оштрафували за видачу готівки без перевірки клієнтів
Укрсоцбанк оштрафували за видачу готівки без перевірки клієнтів
 Нацбанк оштрафував Укрсоцбанк майже на 30,5 млн гривень за видачу готівки на загальну суму більше 1 млрд гривень на підставі документів з ознаками фіктивності або взагалі без документів. Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на дані регулятора.  Крім того, центробанк оштрафував одеський Місто Банк майже на 4,3 млн гривень за здійсне
Швейцарський суд “заморозив” виплати  для російського “Газпрому”
Швейцарський суд “заморозив” виплати для російського “Газпрому”
  Швейцарський суд “заморозив” будь-які виплати власникам газопроводу “Північний потік” та оператору, який будує “Північний потік-2”, для російського“Газпрому”. Про це повідомляє DW. Відповідне рішення було прийняте в рамках судового позову українського“На